На 16 април църквата почита Св. мъченици Агапия, Ирина и Хиония!

На 16 април църквата почита Св. мъченици Агапия, Ирина и Хиония!

Св. мъченици Агапия, Ирина и Хиония, наричани Аквилейски, Солунски и Илирийски, (на гръцки: Αγάπη, Ειρήνη, Χιονία) са православни светици, сестри, почитани като мъченици, от IV век.

Празникът им се чества от Православната църква на 16 (29) април. Съдбата им е в основата на средновековна драма от X век от известната писателка Хросвита Гандерсхаймска.

Сестрите са родени в Солун, тогава в Римската империя. Агапия, Хиония и Ирина са доведени пред управителя на Македония Дуклиций по обвинение, че са отказали да ядат храна, предложена им като жертва за езическите богове.

Сестрите защитават християнската си вяра и отказват да принесат жертви на езическите богове. За отказите си император Диоклециан наказва Агапия и Хиония и те са изгорени живи около 304 година.

loading...

На най-малката сестра Ирина се дава още един шанс да се откаже от християнството, но след като и тя отказва е прободена със стрела. Според други източници Ирина също е изгорена жива или е обезглавена.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!