Днес е роден българският литературен критик Пламен Тотев!

Пламен Тотев е български литературен критик и изследовател. Роден е на 23 март 1964 г. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирал e историческа поетика на българската литература.

Публикува множество литературнокритически и литературноисторически статии, рецензии за книги, статии по проблемите на литературата, книгоиздаването и културата в десетки издания, като „Литературна мисъл”, „Език и литература”, „Пламък”, „Септември”, „Пулс”, „Литературен фронт”, „Литературен форум”, „Литературен вестник”, „Родна реч”, „АБВ”, „Словото днес”, „24 часа”, „Новинар”, „Стандарт”, „Труд”, „Монитор”, „Седмичен труд”, „168 часа” и др.

Тотев е автор на книгите с литературни изследвания: „За място на върха” („Петекстон” и „Обектив”, 1994) и „Българският блян по епопея” („Хермес”, 1995), „Животът на класиката” („Персей”, 2014), както и на 20 учебни помагала по български език и литература.

Автор е на стиховете на популярни песни в изпълнение на дует „Шик”, Петя Буюклиева и др.

loading...

Памен Тотев е носител на наградите „Боян Пенев” за литературна критика и на вестник „АБВ”.

Източник: literaturensviat.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!