26 октомври 1954 г. Държавната музикална академия става самостоятелно учебно заведение

На 26 октомври 1954 година Държавната музикална академия е превърната в самостоятелно учебно заведение.

Заедно с това е преименувана в Българска държавна консерватория. Сменя няколко пъти името си – през 1995 година е преименувана на Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ на известния български композитор Панчо Владигеров, а от 2006 година – на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Държавната музикална академия е основана през 1921 година. Националната музикална академия е единственото в България висше училище, включващо целия спектър на музикално-теоретичните и изпълнителни специалности за обучение професионални музиканти.

Професионалната музикална подготовка в България започва да се развива в началото на 20 век, като тогава всъщност се създава първото музикално училище в София. Това дело се свързва с Иван Шишманов – министър на просветата по това време. При одобряването на правилника на училището е решено, че то ще бъде частно, но ще се субсидира от държавата и ще е под прекия контрол на Министерството.

Музикалното училище с течение на времето се превръща в един от центровете на музикалната култура в България. През 1921 г. то става среден отдел на новооткритата Музикална академия.

loading...

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ от създаването си до днешна дата има огромен принос що се отнася до развитието на музикалната култура и международния престиж на българското музикално изкуство.

„Музиката преди всичко не е, за да запълва времето на човека. Тя не е забавно средство. Тя е едно изкуство, което кара хората,както поезията, театъра,философията, да търсят задълбочаване във мисълта и в душата си, да се издигат духовно.“– П. Владигеров

Източник: ekipbg.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментариНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.