На 23-и ноември Православната църква чества Свети благоверен княз Александър Невски

Името на Свети благоверен княз Александър Невски означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата.

Това значение води началото си от св. Александър Невски. Той е роден през 1220 година и живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Свети благоверен княз Александър Невски бил княз на Новгородската област.

По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога.

Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен „Невски“.

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите.

Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа.

Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира „Рождество Богородично“, близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса.

loading...

При император Петър Велики мощите на св. Александър Невски били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра, където извършват много чудеса.

На 18 октомври 1998 година, след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца бе пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където се съхраняват и днес пред иконата на светеца върху иконостаса на храма.

Празник има и храм-паметника „Св. Александър Невски“! Патриарх Неофит ще отслужи света литургия по повод празника, съобщиха от Светия Синод на БПЦ.

Екипът на сайта patrioti.net Ви честити празника и поздравява всички, които носят имената Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко и Сашо

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.