1 декември 2000 г. България е извадена от негативния Шенгенски визов списък!

На 1 декември 2000 г. България е извадена от негативния Шенгенски визов списък.

Европейският парламент гласува България да бъде извадена от негативния визов списък на Шенгенското споразумение. Това позволява на българите да се движат в рамките на Европейския съюз без визи. Решението влиза в сила по-малко от една година по-късно, на 10 април 2001 година. Това е една сериозна крачка за българската държава, в стремежите ѝ да се изправи на краката си и да започне да върви редом до останалите „обитатели“ на най-стария континент на земята.

14 години по-късно обаче България, заради недалновидност на българската политическа класа, все още не е изпълнила процедурите за пълното ѝ присъединяване към Шенгенското пространство.

Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.
Подписано е на 14 юни 1985 година на борда на кораба „Принцеса Мария-Астрид”, в Шенген, Люксембург (град край границата с Франция и Германия) между 5 от тогавашните 10 страни-членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия, Франция.

Източник: faktor.bg


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.