Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“

Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“ се намира на 20км североизточно от Ботевград и на 10км от гр. Правец, на брега на река Малък искър в Предбалкана.

До манастира води добър асфалтов път от магистрала Хемус, който е обозначен с табели. Отбива се при гр. Правец, като се поема по пътя за гр. Роман.

Името на манастира идва от едноименната махала в близост до него. Съществува от времето на Второто българско царство. Обителта е имала тесни връзки с намиращата се наблизо крепост „Боженишки урвич“, отстои на 4км западно.

При падането на крепостта в края на ХІVв манастирът е разрушен. През ХVІІ в. е открита полуразрушената църква на Чекотинския манастир, тогава е била възстановена.

loading...

Този период от съществуването на манастира е кратък, разрушен е отново- през времето на кърджалийските набези (края на XVIIIв). През 1830-40г с усилията на местното население храмът му отново е възстановен.

Манастирската църква е единствената сграда от средновековния манастир, която частично е оцеляла и до днес. Тя има типичен за храмовете от ХІІ-ХІІІв архитектура – еднокорабна базилика с преддверие, апсида и полуцилиндричен свод.

Правят впечатление вентилационните изводи в четирите й ъгъла. Северната ниша скрива тайна врата и подземен тунел. Дървеният иконостас е с богата дърворезба – дело на майстори от Тревненската школа.

В съвремения си вид Чекотинският манастир е дело на приснопаметния Мелнишки еп. Генадий. Сградата е с внушителна разгърната площ на три етажа. В източната част на втория етаж е оформен параклис в чест на св. Генадий, патриарх Константинополски.

Манастирският живот се поддържа от послушник. Храмовият празник е на 8 ноември – Събор на Св. Aрх. Михаил.

Източник: opoznai.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.