Цар Йоан Владислав – владетел на обречена земя

Българският цар Йоан Владислав е на престола от август или септември 1015 г. до февруари 1018 г.

Управлението му е белязано от съдбовни събития.

Рождената дата на Йоан Владислав не е известна, предполага се, че е роден около 977 г.

Син на Арон и племенник на Самуил, Йоан Владислав е единственият оцелял след нареждането на Самуил да бъде избито Ароновото семейство.

Спасен е от братовчед си Гавраил Радомир. По внушение на византийския император Василий II се стреми да отстрани от престола Самуиловите наследници.

loading...

През август 1015 година Йоан Владислав става цар, след като убива Гавраил Радомир по време на лов. Според друго сведение убива и жената на Гавраил Радомир и ослепява сина му.

Опитва се да спре с всякакви средства византийското нашествие и през есента на 1015 г., след превземането на Охрид от византийците, избира Битоля за главен град. По нареждане на Йоан Владислав е изсечен Битолският надпис, в който той се нарича „българин по род“ и „самодържец български“.

Йоан Владислав предприема поход, за да върне Драч в пределите на България, обединява силите си с Кракра Пернишки за поход в Североизточна България, но идеята пропада заради неуспешен опит да привлече печенегите като съюзници (1017).

През есента на 1017 г. Йоан Владислав търпи поражение от Василий II в битката при Сетина. През февруари следващата година обсажда крепостта Драч, където е убит в бой с византийците. Други сведения твърдят, че загива от оръжието на заговорници.

Скоро след смъртта на Йоан Владислав България пада окончателно под византийска власт.

Йоан Владислав има шестима синове и шест дъщери.

Историците не са единодушни в оценките си за периода на неговото управление.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!