Царица Сара-Теодора – втората съпруга на цар Иван Александър

Теодора е българска царица, втора съпруга на цар Иван Александър. Тя е от еврейски произход.

Едно търновско предание я нарича Сара, а в своята история Мавро Орбини я нарича Ебраида. Заедно със семейството си младата еврейка живеела в т.нар „Жид махала“ на десния бряг на р. Янтра, под южния скат на Трапезица, т.е. в еврейския квартал на Търновград.

Действителното име, което е носела единствената еврейка – българска царица, е неизвестно, а името Сара е условно, понеже е най-носеното и популярно женско еврейско име. След възкачването си на престола приема християнското име Теодора, по името на първата съпруга на цар Иван Александър и същевременно и първа българска царица при управлението му – влахинята Теодора Бесараба.

Според далматинския историк Мавро Орбини (средата на XVI в. – ок. 1614) цар Иван Александър я вижда за пръв път на някакъв съдебен процес и би­ва „ранен в сърцето“. Обзет от любовна страст, той се развежда със съпругата си и сключва брак с нова­та своя избраница, която приема християнството и името Теодора. Женитбата им се датира в края на 1347 г. – самото начало на 1348 г.

Както повечето новопокръстени, царица Те­одора изповядва православното християнство ревностно – тя инициира свикването на църковен събор, който разобличава, осъжда и наказва ерети­ци от ереста на жидовстващите, обновява черкви и манастири, дарява ги и пр. Нейното благоверие и усърдие са специално изтъкнати в Синодика на Българската православна църква: “На Теодора, благочестивата царица на великия цар Иван Алек­сандър, която бе от еврейски род, приела след това светото кръщение и запазила цяла благочестивата си вяра, обновителка на много църкви, въздигнала различни манастири, майка на великия цар Иван Шишман, вечна памет“.

loading...

Изображение на царица Теодора от неизвестен съвременен й художник се съдържа в т.нар. Лон­донско Четвероевангелие от 1355-1356 г. То я презентира като „студена, властна жена с втренчени очи, уверена в своето царско достойнство и превъз­ходство“ по израза на Людмила Живкова.

Фигу­рата й присъства и върху един тип медни монети до фигурата на цар Иван Александър. По описани­ето на Константин Дочев царицата е представена „с тривърха корона, туника и широка мантия; в лявата си ръка държи жезъл, украсен на върха с три топ- ченца“.

Деца на царица Теодора от цар Иван Александър са Кераца Мария, Иван Шишман, Иван Асен, Десис­лава, Василиса.

Източник: bgvladeteli.com, wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!