Царица Ирина – съпругата на цар Иван Асен III

Ирина е българска царица, съпруга на Иван Асен III (1279 — 1280); дъщеря на византийския император Михаил VIII Палеолог (1259 — 1282).

През 1278 г. във връзка с кроежите на Михаил VIII за намеса във вътрешните работи на България тя била омъжена за Йоан Асен, син на болярина Мицо.

Въстанието на Ивайло, което започнало през 1277 г., се развивало доста успешно: цар Константин Тих-Асен (1257 — 1277) паднал убит на бойното поле, очертавал се съюз между селския водач и царица Мария, която се опитвала да запази престола за сина си Михаил. Този съюз плашел твърде много императора, понеже Мария била негов заклет враг.

Поради тази причина Михаил Палеолог си спомнил за сина на бившия български изгнаник Мицо, повикал го в Цариград и го оженил за дъщеря си И. Същевременно Йоан Асен бил провъзгласен за български цар поради родството му по женска линия с Асеневата династия — майка му била дъщеря на цар Иван Асен II. Срещу това Йоан Асен обещавал да бъде верен византийски съюзник.

През първата половина на 1279 г. Йоан Асен и Ирина успели да влязат в Търново, подпомогнати от ромейски войски. Така ромейката Ирина станала българска царица. Византийският хронист Георги Пахимер пише, че царската двойка не се чувствала уютно сред стените на българската столица. Отвсякъде били обкръжени от нескрита враждебност.

loading...

Най-опасен бил боляринът Γеорги Тертер, който не скривал амбициите си към престола. Ивайло също бил опасен — той на два пъти разбил ромейските войски, които се опитали да се доберат до Търново в помощ на царя марионетка.

В тази обстановка Иван Асен III и Ирина решили да устроят „бягството си под благопристоен предлог и с изгода за себе си“. С помощта на незначителен брой верни хора те задигнали тайно царската хазна от Търново и успешно се добрали до Месемврия и оттам с кораб отплавали за Цариград.

Изчакали да премине гневът на император Михаил VIII Палеолог и по-късно се устроили добре — Иван Асен, съгласно предварителните договорености, бил провъзгласен за деспот, а Ирина станала „деспина“.

От брака на Иван Асен III и Ирина Палеологина се родили седем деца — петима синове и две дъщери: Михаил, Андроник, Исаак, Мануил, Константин, Теодора и Мария. Така се появил големият византийски клон на фамилията Асеневци. След 1283 — 1284 г. Ирина свързала трайно съдбата си с Византия

Източник: istorianasveta.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.