Храна за размисъл от Бачо Киро

Знаете кой е Киро Петров Занев, нали?

Да, да – за Бачо Киро става дума – учителят, борецът за освобождението на България, който се включва в четата на поп Харитон и девет дни се бори срещу хилядите османски войници при Дряновския манастир. Той е сред успелите да се измъкнат живи. После историята е грозна.

Голямата част от историята, която се учи в училищата е за войни, въстания, бунтове. Толкова голяма част от материала са, че човек да остане с впечатление, че друго не се е случвало. И Бачо Киро е участвал във въстания, но сега искаме да го погледнем не като революционер, а като един от блестящите умове в България за времето си, а и все още, защото казаното и написаното от него е съвсем актуално.

Не, не речта му пред съда, която е добре известна. Представяме Ви неговото стихотворение „Размисъл“, които всички ние трябва да прочетем. Ето част от него:

Бачо Киро – „Размисъл“

loading...

Жив и мертъв се едно –
да умра не ми е обидно,
но за отечество ми е свидно.
Ах лажовен е тоя свят,
Той процафтява като цвят!
Днес на света и меня ако има –
Утря може вече да ма няма,
ала утря или до година
Аз от този свят се ще го замина.
Кат живея на този къс живот,
Какво добро сторих на своя мил народ?

„Какво добро сторих на своя мил народ?“– Под „народ“ нека се разбират хората край нас – роднини, приятели, познати, учители, продавачката в магазина, шофьорът на автобуса, та дори непознатите – хората, които срещаме ежедневно. Нека с тях се държим човешки, а това поне мъничко ще промени и страната, и света. Великите дела често са простички.

Както е казал и един наш съвременик – актьорът Камен Донев:

Когато човек коментира, трябва първо да си зададе въпроса „А какво направих аз?“

А какво да кажем за отговора на четата, написан точно от Бачо Киро, когато им е предложено да се предадат? Това са толкова, ама толкова силни, стойностни думи, които съвсем спокойно могат да се отнесат и към днешна дата. Не против мирното население, а против правителството! Би било добре това стигне до очите/ушите, най-вече мозъка, на всеки, който грозно изопачава патриотизма. Защото, да си патриот означава да обичаш своето, а не да мразиш чуждото. А правата трябва да си ги търсим и защитаваме всеки ден, колкото и да е трудно.

Отговор на четата на поп Харитон, когато Фазлъ паша  им предлага да се предадат:

„…И ако мислите, че като ни избиете, унищожите, ще можете да ни смирите, много се лъжете. Народът иска своите правдини и е решил да ги спечели, ако ще би със смърт. Ние сме се повдигнали не против мирното население. Не, ние искаме от правителството да ни признае правата като народ и докато не стане това, живи няма да се предадем в мъчителските ви ръце  – ние сме решили да мрем и ще запазим клетвата си. А вие ще бъдете отговорни пред Европа за вашите тиранства.“

И накрая завършваме с думи на Бачо Киро, които нямат нужда от коментар:

„Кал, дъжд, падане, ставане, не се върви, но нали е за свобода българска, юнакът трябва всичко да търпи“ 

Източник: destinationdryanovo.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!