Хайдушки истории: Тъмният блясък в момините очи

„Де се чуло видело мома войвода да бъде на седемдесет юнака сред тия гори зелени“

Народна песен

Та как може момини очи да греят с тъмен блясък? От време оно бъгларката е румена, засмяна, с бели нозе и слънчеви очи! Бодра, пъргава и работлива, тя създава от къщата дом,от огъня топлина, от водата вкусна супа, а от златната пшеница – хрупкава пита! Въпреки това, в нечии момини очи е проблясвала тъмнина – онази мъжка храброст и робска злоба към неправдата!

Родена през 1776 година в дебърското село Тресонче, Сирма Кръстева израства под непрекъснатия тормоз от еничарите и безмилостните башибозуци! Отключила в себе си неприязъна към живота на раята, младата девойка се учи на стрелба, заяква повече от селските момци, облича мъжките премени и от румена, засмяна с бели нозе и слънчеви очи, заблуждава десетки мъже със сурово изражение, скрити нозе и устремен поглед!

Преобразена като мъж, Сирма войвода повежда хайдушка чета от седемдесет храбри мъже и отдава младостта си на пустия хайдутлук .

loading...

Известна е с точния си мерник и физическата си сила! Успява да спаси десетки домове от турски грабежи, а най-голяма битка води с албански разбойнически банди близо до Крушево.

В народните песни Сирма е възпявана като войводата с пръстена. Успявала е да уцели с изстрел пръстен на най-дълга височина спрямо своите хайдути в четата.

През 1818 година приключва с хайдутлука и отново женското в нея се пробужда с пълна сила! Омъжва се за байрактаря Велко Спиров в Прилеп и създават голямо, сплотено и весело семейство! Бодра, пъргава и работлива, Сирма Войвода се отдава на домакинство и за миг не издава хайдушкия си нрав.

Намира смъртта си на 81-годишна възраст на път за Прилеп, по ирония на съдбата от турци!

Голяма българка е била Сирма! Широкоскроена, добронамерена, харизматична и смела! Отдала живота си в името на справедливостта и запазването на святостта на българското семейство.

Източник: uspelite.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!