Хаджи Ненчо Палавеев раздава щедро средства за милата му Копривщица

Хаджи Ненчо Палавеев е един от големите български благодетели. Той раздава щедро средства, но основна част от даренията му са за милата му Копривщица.

Дванадесетгодишен заминава за Цариград да учи абаджилък. След това започва самостоятелна дейност, намира кредит и става търговец. Успява да завърже връзки с Англия и отваря магазин за английски стоки. Издига се постепенно като виден търговец, обхожда с камилски кервани почти цяла Азия. В Индия търгува със синило, в Багдад и Сирия – с килими и коприна, в Нижни Новгород и Тула – с кехлибар, самовари, броеници, в Ерусалим и Витлеем – със седеф и икони. Надарен с природен ум и прозорливост, той говори всички балкански езици, английски, руски, немски, арабски, индийски. Ненчо разполага вече с огромни средства, участва и с капитали в акционерно дружество за построяването на Суецкия канал.
През 1884 година започва своята благотворителна дейност, като изгражда читалището в Копривщица, параклиса „Св. Архангел” при гробищата и необходимите постройки при черквата „Успение Богородично” за настоятелството и свещоливницата. За читалището похарчва около 1300 златни наполеона, а за другите – 340 турски лири.

За втори път идва в България в 1907 година. Сега възстановява сградата на началното училище в града. От Кайро изпраща 1000 английски лири за строеж на мавзолея на Априлското въстание и камбанарията на църквата „Св. Неделя”.

Хаджи Ненчо високо цени ролята на просветата за културното издигане на Копривщица. За тази цел отпуща на Министерството на народното просвещение 6000 златни египетски лири (равняващи се на 47 килограма злато) с договор в града да се поддържа „пълна гимназия”. Благодетелят оборудва гимназията с всичко необходимо, наема учители, които сам финансира, сам купува духови инструменти за училището.
В завещанието си от 24 септември 1933 година хаджи Ненчо Палавеев пише: Съгласно законите на любимото ми Отечество – България установявам за мой универсален заветник родния ми град Копривщица.
Ефорията, спомената в завещанието, стои начело на учредената от него на 31 май 1934 година фондация, носеща името му. От докладите на настоятелството на фонда се вижда, че са закупени дворни места за строеж на ученически пансион, суми за подвързване на книги в читалището, Ефорията дава 5000 лева за изработване на бюстове на Найден Геров и Найден Попстоянов, откупува модел за паметник на Георги Бенковски и издига паметник на Любен Каравелов. Последна голяма придобивка за града е строежът на младежкия дом.

loading...

Благодетелят на Копривщица хаджи Ненчо дарява още средства и в Пирдоп, Златица, Стрелча, село Дюлево.
Той очаква само една признателност, благодарност от копривщенци и поколенията, която получава много години по-късно.

Днес читалището в Копривщица отново носи неговото име, а централният булевард в града е заслужено наречен „Хаджи Ненчо Палавеев”.

Източник: literaturensviat.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!