Хаджи Димитър и Стефан Караджа минават Дунав, за да се превърнат в легенди

На 21 май 1865 година в жилището на Георги Раковски се сформира чета, в която участват Хаджи Димитър и Стефан Караджа .

На 13 юни 1865 година четата преминава Дунава и се отправя към Котленския балкан. Действа в района на прочутото хайдушко сборище Агликина поляна.

Така двамата войводи слагат началото на една три годишна битка с турската войска и башибозук. Водят десетки сражения и се превръщат в истинска легенда и символ на надежда за поробените българи.

Лятото на 1868 г. се оказва фатална. На 9 юли в Канлъдере, местност в землището на Вишовград, на няколко километра на югоизток от Дълги дол, става кръвопролитно сражение, в което четата е разбита.

loading...

Ранен и пленен е Стефан Караджа. Под ръководството на Хаджи Димитър останалите 58 души хайдути продължават към Балкана.

Днес в местността Канлъдере, името на която означава „кървава река“ на турски, има паметник и чешма, посветени на загиналите четници. Местното население организира честване на четвъртата битка около 21 юли (9 юли стар стил)

На 18 юли 1868 година при връх Бузлуджа в Шипченска планина става последното сражение на четата. В тази битка е убит и Хаджи Димитър.

Източник: pirininfo.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.