Уволнен от Фердинанд полковник прави първата фабрика за шоколад

Велизар Пеев е роден на 21 май 1859 г. в Чирпан. Учи в Пловдив, по-късно – във Военното училище в София и във Военната академия в Санкт Петербург.

Канят Пеев да остане на работа в Руската армия, но той се връща у нас и оглавява Шуменския гарнизон. През 1884 г. е командирован в Тула да се усъвършенства в оръжейното дело. Получава телеграма да се върне в родината – започнала е Сръбско-българската война и младият полковник се бие в защитата на Видинския край. В края на 1885 г. отново е пратен в оръжейните заводи в Тула, за да достави оръжие. Пет години по-късно министър-председателят Константин Стоилов го командирова в Щайер, Австрия, за да оцени и приеме пушките „Манлихер“ за българската войска.
Велизар Пеев напуска армията през 1897 г.

Става строителен предприемач – изгражда жп линии, пътища, мостове.

На четирийсет и две годишна възраст Велизар Пеев открива вдъхновението си в… производството на шоколад. Преди да стартира иновативния си бизнес, Пеев изучава цяла година тайните на занаята в парижка шоколадена фабрика, оттам довежда в София и майстор.

През 1901 г. прави първия шоколад у нас.

loading...

Началото е трудно – Велизар Пеев се сблъсква с недоверието на банките кредитори, с липсата на пазар за непознатия продукт, с конкуренцията на вносната стока. За да построи първата си работилница, залага къщата си.
По-късно построява фабрика на четири етажа на ул. „Екзарх Йосиф“ с 2000 кв.м площ, с модерни машини и 250 работници. Произвежда шоколадови бонбони, бисквити, какао, кексове и пудинги на прах. Става и придворен доставчик.

През 1922 г. Пеев изнася производството в Своге, където построява нова, по-голяма фабрика. Тя е със затворен цикъл и със собствена водноелектрическа централа, от която черпи ток и районът на гарата.

През 1938 г. Велизар Пеев умира. Наследява го големият му син Велизар, по-малкият – Боян, се включва във фамилния бизнес с юридическите си познания.

В Своге са построени и фабрики за спомагателни производства – за нишесте и глюкоза, за карбамид, за масла, ацетон и катран.

Велизар Пеев – внук, продължава традицията, като завършва машинно инженерство в Берлин, след което работи в семейната фабрика.

Шоколадовите изделия с марка „Велизар Пеев“ печелят първи места на международните панаири в Берн, Париж и Виена. През 1947 г. фабриките са национализирани, а след 1992 г. – приватизирани.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!