Тракийската крепост Свети Димитър – гр. Хаджидимово

Свети Димитър е тракийска, късноантична и средновековна крепост, разположена край неврокопското градче Хаджидимово (Сингартия), България.

Крепостта е разположена върху хълм, отстоящ на 3 км югпизточно от гр. Хаджидимово, Благоевградска област. Градът се намира на 10 км югоизточно от гр. Гоце Делчев.
Крепостта е обитавана и през средновековието, изградена е на стръмно възвишение, известно с наименованието „Св. Димитър“ по името на едноименния параклис, доминиращо над околния терен, между реките Мътница и Места, тоест спазено е първото важно условие при строителството на крепости на Балкански полуостров през V-VI век – избраната позиция да бъде удобна и естествено укрепена, на високо, със стръмни склонове място, по възможност защитено от река. Крепостта при град Хаджидимово е изградена най-вероятно в края на V и началото на VI век. По времето на император Анастасий (491 – 518 г.), когато във Византия се наблюдава подем в крепостното строителство или по времето на Юстиан I (527-565 г.), когато се оформят основните отбранителни линии.

Крепостните стени обграждат цялата площ като следват една затворена линия, съобразена с релефа на местността. Този начин на укрепване се прилага обикновено там, където възвишенията са стръмни, но не непреодолими за противника, както е при крепостта в местност „Свети Димитър“.

При археологическото проучване, започнато през 2003 г. е потвърдено времето на нейното изграждане в IV-VI век като контролно-наблюдателна и отбранителна крепост, както и съществуването й в средновековната епоха. Регистрирани са и първоначални данни за обитаване на това място още през късната бронзова епоха. (14-13 век пр. Хр.), или ранната желязна епоха (края на XII-IX век пр. Хр.). Към това време най-вероятно се отнася разкритият напречен зид на западната крепостна стена.
От север, издадена навън от крепостната стена, има правоъгълна кула с външни размери 6,25 х 2,90 м. Дебелината на зида е 1,50 м. На височина е запазена до 1 м. На 10 м. южно от кулата личат основите на разрушена крепостна църква. Местните жители са разчистили по-голямата част от терена и е оформен малък параклис. От старата църква са запазени основите на зидовете, като при абсидата височината им достига до 0,97 м. Размерите на църквата са 9,40 х 6 м. Градежът е от камъни споени с бял хоросан. Тя е разрушена на нивото на земята като изключим кулата от север. По повърхността има фрагменти от антична и средновековна керамика. Намерени са и няколко монети от края на XII и началото на XIII век.

loading...

За голямо съжаление не е извършена никаква консервация и експониране на останките и те са оставени на милостта на времето.

Източник: bulgariancastles.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!