Тома Васильов – тетевенският родолюбец

Тома Васильов е роден на 12 октомври 1855 г. Баща му, който бил един от просветителите в Тетевен, намерил начин да го изучи, въпреки че имал девет деца. Когато завършил училище, Тома се качил на домашния кон, турил в дисагите едно друго и заминал да продължи образованието си в прочутата Априловска гимназия в Габрово. Бил не само добър ученик, но и станал председател на първото ученическо дружество.

В бурната 1876 г. Тома се връща в Тетевен с диплома в ръка, но и с надежда за успех в живота. Едва 20-годишен, става даскал в родния си град. По подобие на Габровската гимназия и в Тетевен той разпределя учениците в три отделения и два класа и въдворява ред. Но не било за дълго.

На 2 ноември 1877 г. – на втория ден след освобождението на града, русите го вземат за преводач. И понеже след Освобождението младата държава се нуждаела от кадри, през 1881 г. Тома Васильов е назначен за служител в Министерството на вътрешните работи. Расте в йерархията и 16 години е главен секретар на министерството. Колегите му го запомнили като точен, трудолюбив и любознателен. Всички закони и наредби на министерството минавали през неговата ръка. Понеже се държал настрани от партийните пристрастия, 14-те министри от това министерство, които работили с него, го ценели високо и се ползвали от богатия му опит. По характер бил вежлив и сърдечен. Обичал да помирява спорещите помежду си и затова пред канцеларията му и дома му се тълпяла върволица от хора. На всекиго давал съвет.

Но най-ценното, което оставил Т. Васильов, е литературното му творчество – мемоарите „Спомени за лица и събития”, издадени през 1934 г. В книгата се разказва за Учредителното народно събрание, Съединението, за Петко Каравелов, за Стамболов и за много други национални събития, на които е бил очевидец. Тома Васильов сътрудничил и на изданията „Мир”, „Пряпорец”, „Рила” и много други. В края на своя живот той дарява цялото си имущество на читалища и културни институти. И досега тетевенското читалище ползва част от неговото наследство. Образувана е фондация, която помага на дейността на културното средище.

loading...

Тома Васильов склапя очи на 8.ІІІ.1937 г.

Автор: Мильо ПАВЛОВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!