Тодор Балина – Ръководител на Първото търновско въстание против турското иго през 1598

В миналото сме имали много Български лидери, които с цялата си любов са се отдавали на своето отечество. Какво ли се е променило от тогава? Какво трябва да променим в себе си, за да станем като тях. Сега ще ви представим Тодор Балина. Един от многото непримирими с неправдата Българи.

Тодор Балина е един от ръководителите на Първото търновско въстание против турското иго през 1598 г.
Той е български болярин от 1596 на Никопол, „първи благородник на Никополския санджак“. Неговото родово име напомня за българския болярин Балин, живял през 14-ти век, чието име се чете върху няколко сребърни съда намерени именно в Никопол. Те произхождат от съкровище, състоящо се от златни и сребърни предмети с общо тегло около 4кг. Върху сребърен съд и дръжките на сребърни лъжици е гравирано името на техния притежател – Балин. През 1469г. разказва за пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново през Никопол и София в Рилския манастир изпъква фигурата на авторитетния никополски първенец жупан Богдан. Вероятно Тодор Балина е потомък на тези видни личности.

Ето какво пише папският пратеник Павел Джорджевич за него:

„ Госпо̀дин Тодор Балина е пръв благородник в Никополския санджак, който (б.а. — благородник) се ползва с голямо влияние сред християните от тая страна поради благородния си произход и своето достойнство. Него турците го гледат в устата какво ще каже (б.а. — заповяда), а пашите го уважават твърде много и се допитват до него по всеки важен въпрос. “

loading...

Очевидно знатният българин е бил опитен и образован човек, приет с доверие дори в двора на австрийския император.

Причина за разгрома на Първото Търновско въстание е отново предателство. Австрийският император не изпълнява обещанието си за военна помощ и изоставя българските въстаници на собствените им сили. Това в голяма степен допринася за разгрома на въстанието.

Българите сме твърд народ, който даже и след 500 години робство сме запазили културата, религията и кръвта си. Способни сме на всичко, каквото си помислим.

Източник: bulgarianassociation.co.uk



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!