Страница от историята на българските училища в Охрид

Става дума за един кратък документ от преди 130 години – писмо от 14 октомври 1887 г. на създаденото в гр. Охрид ученическо дружество, наречено „Свети Климент,” до известния общественик и политически деец Григор Начович, по онова време министър на финансите в тогавашното българско правителство.

В това писмо младите родолюбци от Охрид, като изразяват своята загриженост от тежкото състояние на българското учебно дело в града им, породено предимно от липсата на материални средства за неговото поддържане и развитие, отбелязват че появата на тяхното ученическо дружество е продиктувано от желанието им да се търсят под различни форми средства за подобряване на местните български училища.

С това писмо и чрез своя пълномощник К. Заров те дават публична изява на „искрената си скромна благодарност” към видния български държавник за материалната подкрепа, която българското правителство е отпуснало и чрез която се давало възможност да се продължи живота, както те се изразяват, „на нашите…български училища.”

Трябва да се изтъкне, че ученическото дружество „Свети Климент” в Охрид, което започва изявите си от 1885 г., си е поставяло за цел също така да подпомага бедни ученици с ученически потреби, да създаде библиотека към българското Климентово училище в града, а по възможност и да поддържа способни ученици да добият по-високо образование в чужбина.

За осъществяване на благородните си начинания то се обръщало за помощ и съдействие към различни книжовници, меценати и др. като Кузман Шапкарев, Евлогий Георгиев и т.н.

loading...

Публикуваното по-долу писмо от преди точно 130 години, е документ който на свой ред илюстрира родолюбивите усилия на охридските младежи да съхранят и развиват според изискванията и предизвикателствата на своето време българското национално просвещение в своя роден край, да укрепват българщината.

Писмото, което се намира в архивния фонд на Гр. Начович, съхраняван в Българския исторически архив на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, е написано на печатна бланка на дружеството и е подпечатано с елипсовиден печат, на който се чете: „ученическо дружество св. Климент 1885 в Охрид.” Документа предаваме като спазваме езика и стила на оригиналния текст

Проф. Николай ЖЕЧЕВ

Ето и самото писмо:

Охрид, 14-й октомвр[и] 1887 год.

До Господина г-на Г. Nачовича,

Министр на финансиите

Високопочитаемий г-н Nачович!

Отсъствието на какъв да е источник за поддържание охридските класни и първоначални училища, които бяха достигнали до крайно лошо материално положение, принуди гражданите да измислят средства за тъзи цел, известно Ви е, че това средство се практикува вече с отварянието „Ученическо дружество” под булото, на което се даде възможност за събиране вънкашна помощ.

Пълномощника ни г. К. Заров, който ще има честта от наша страна да Ви поднесе настоящето ни, явява ни, че Вий, Високопочитаемий г-н Nачович сте благоволили да отпуснете известната помощ, която отдавна сме вече получили, че Вий г-н Nачович, сте биле причината да се продължи живота на нашите, далеч от благоволението на Българската екзархия, български училища, за което Дружеството с настоящето си, честито се счита да Ви поднесе искрената си скромна благодарност.

Председ[ател]: Н.Пасхов

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.