Според легендата село Боженци е основано от търновски боляри

Първите сведения за съществуването на село Боженци датират от края на XVI век.

Ако се вярва на преданието, на мястото на сегашното селище се установяват група хора, предвождани от болярката Божана.

Макар останала вдовица, тя се грижела с любов и внимание за многобройната си челяд. Но настъпили дни тъмни и страшни. Цялото царство паднало под жестокостта на османците. Столицата – Търново осиротяла.

Всички се пръснали да търсят спасение в Балкана. Побегнала и Божана с децата си.Приютила се в северните гористи склонове на Стара планина, близо до една рекичка. Планината станала неин втори дом. Постепенно жителите от района започнали да наричат новодошлите –  Божанците или Боженците. Оттам дошло и името на село Боженци.

Макар и да няма никакви конкретни доказателства за тази теория, версията е напълно реалиситична, тъй като след османското завоевание на българските земи много от оцелелите знатни родове от Търново бягат в затънтените дебри на Стара планина и дават началото на много селища.

loading...

Село Боженци се намира в приказно красива местност на 8 км от Трявна и на 15 км от Габрово. Скоро след основаването на селото, жителите му станали известни с предприемчивостта си в търговията и изкусността си в различни занаяти. Те постепенно се замогнали и това се отразило осезателно на външния облик на Боженци.

Архитектурата на селото спира дъха на посетителите му. Къщите са просторни, с високи каменни огради, с първи етажи, оформени като дюкяни и големи чардаци. Покривите са от тикли, а таваните са покрити с дърворезба, което е характерна особеност на региона. Специфично е и ъгловото разположение на камините в жилищните помещения.

Тъй като старите майстори-строители работели изключително качествено, архитектурните шедьоври в Боженците се запазили до ХХ век. През 1964 година властите решават да съхранят за поколенията впечатляващото възрожденско строителство и обявяват селото за архитектурно-исторически резерват.

Забраната да се издигат постройки, освен ако не са в характерния за Боженците стил, се отразява благотворно и в днешни дни селото е сякаш извадено от миналото като доказателство за предприемчивостта и естетическия усет на предците ни.

Източник: inews.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!