Светослав Тертер възражда България

Историята невинаги е благосклонна към заслужили български държавници. Един от тях е цар Светослав Тертер (1301-1321).

Точно преди седем века той възстановява българската държавна независимост. А през следващите седем години не само възвръща властта на Търновград върху по-голямата част от българските етнически земи, но и превръща България отново в респектиращ фактор в Югоизточна Европа.

Животът на Светослав Тертер е достоен за сюжет на средновековен роман. Завзелият през 1280 г. трона негов баща – Георги Тертер, е принуден да го изпрати заложник в Константинопол. Едва завърнал се през 1285 г., родителят му го праща втори път за заложник. При хана на Златната орда Ногай, за чийто васал той е принуден да се признае. Светослав отива там заедно със сестра си Елена, която е дадена за жена на ханския син Чака.

В ордата Светослав Тертер прекарва нови 14 години. По това време баща му бяга във Византия (1292 г.), а тронът е зает от поредния васал на Ногай – боляринът Смилец. И така още седем години, докато Ногай загива в сражение със съперника си Токту. Чака заедно със зет си и остатъците от бащината си дружина бяга в България, за да заеме полагащия му се според него престол. Само че скоро Светослав успява да се справи с татарите и хвърля Чака в тъмница, а самият той най-сетне сяда на бащиния си трон. Почти веднага пристига ултиматум от Токту. Той иска да му предадат Чака – жив или мъртъв. И Светослав Тертер не се поколебава да изпрати главата на своя законен зет на врага му. Зарадваният Токту не само се отказва от всякакви претенции към България, но и връща земите на Заддунавска България до река Днестър. А татарите стават добри съседи и верни наемници на България чак до падането й под турско робство. Ликвидирал проблемите си на север. Светослав може да се заеме и с отвоюването на заграбените от Византия български земи на юг.

През пролетта на 1304 г. разбива византийците при Скафида, близо до днешен Бургас и премества границата до Странджа След това успява да присъедини и владенията на чичо си Елтимир Тертер в днешна Пазарджишка и Пловдивска област. За последвалия мирен период и разцвета на България при Светослав Тертер може да съдим и от факта, че през 1307 г., когато окончателно си урежда отношенията с Византия, българското жито спасява Константинопол от глад.

loading...

Светослав Тертер въвежда и строг митнически контрол върху дейността на генуезките търговци в черноморските пристанища, с което осигурява добри постъпления за хазната си. Управлението на Светослав Тертер е доказателство, че когато на власт са разумни и отговорни държавници, България е способна да излезе и от най-тежките кризи.

Д-р Божидар Димитров

Източник: paper.standartnews.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!