Родопската Шипка – Връх Средногорец

Името на връх Средногорец е свързано с епични боеве, напомнящи за опълченските боеве на Шипка.

По време на Балканската война 21-и Средногорски полк настъпва пред основните сили на нашата армия и започва освобождението на ардинското корито.

Командирът Владимир Серафимов не се подчинява на заповедта да отстъпи и посреща контра- настъплението на османската армия по височините на Кайнадинския рид.

На 21 октомври 1912 г. в района на върха носещ името днес Средногорец, българските войски удържат врага и така спасяват местното население от османската армия.

В тяхна чест върха е познат като „Родопска Шипка“ а най-близкото населено място носи името на командира на полка. На самото място на битката в малкия парк е изграден паметник.

loading...

От връх Средногорец се открива просторна гледка към долините на река Черна на север и река Арда на юг и изток и към последните южни ридове на Родопите.

За туристите има изградена и маркирана пътека от паметника през х. Ловна в северна посока за около 1 час се стига до с. Влахово в долината на река Черна откъдето може да се продължи към селото и крепостта Подвис.

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!