Първият български морски десант в Балчик – 1916 година

Първият морски десант на военноморския флот на България, е успешна военна операция, проведена на 5 септември 1916 година в крайбрежната ивица на градовете Балчик и Каварна.

При провеждането на десанта военноморското командване за първи път ръководи и координира действията на разнородни бойни сили за нападения – пехота, кораби и самолети, като всичко е подчинено за успеха на операцията. Флотското командване оценява правилно съотношението на силите, превъзхождащите възможности на неприятеля по суша и море, и използва сполучливо внезапността и тактическите бойни възможности на всяка една от бойните единици. По време на десанта единствената българска подводница UB-18 участва като патрулира непрекъснато от 1 до 6 септември край добруджанския бряг, за да не допусне неприятелски кораби за оказване помощ на частите в Балчик и Каварна.

На 5.09.1916 в полунощ от Варна потегля отряд от пет миноносеца с 3 големи гребни лодки, теглени на буксир. Час и половина по-късно „Смели“ и „Строги“ стоварват войски на балчишкия бряг, а останалите миноносци стоварват войски в Каварна. Калиакранската команда е подсилена и от допълнително превозените войници от „Смели“. Общата численост на отряда, участващ в десанта е 235 души, като в следващите два дни с миноносците са прехвърлени войниците от Портовата дружина на флота, състояща се от 466 войници и крайбрежно-наблюдателната рота от 44 войници.

Общо участниците в първия български морски десант са 745 войници и офицери. Паниката и дезорганизацията, предизвикани предния ден от въздушните атаки и дебаркирането и устремната атака на пехотата в ранните часове на деня, са довели до пълна дезорганизация и паническо бягство всред защитниците. В резултат на тактически правилно построената концепция за организация и развитие на настъпателната операция, целенасочените действия и доброто тактическо взаимодействие между различните родове войски – авиацията, флота и пехотата, без бой и без загуби в личния състав и бойната техника за българската войска, град Балчик е овладян при паническо бягство на румънските защитници.

loading...

Независимо от риска за водене на бойни действия с противник, превъзхождащ по численост, бойна техника и изгодна отбранителна позиция, операцията завършва успешно за българската флота и войска

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!