Проф. Иван Андреев – един от основателите на българската педиатрична школа

Проф. Иван Андреев е един от основателите на българската педиатрична школа и създател на Пловдивската педиатрична школа.

През далечната 1931 г. софийският лекар д-р Иван Андреев е командирован в Пловдив да организира първото извънстолично детско отделение у нас, припомни в пространно експозе проф. д-р Борис Бойкинов, бивш ръководител на катедрата по педиатрия към Медицински университет Пловдив.

Една година д-р Андреев като един апостол самоотвержено обслужва само с 2 болнични сестри 60 тежко болни деца в създаденото от него отделение. Вместо след приключването на командировката си да се върне в София д-р Андреев остава в Пловдив, за да разкрие и инфекциозно отделение.

„Той е велик!“, e категоричното мнение на американското медицинско светило Валдо Нелсон след 2-часов разговор с българския лекар.

loading...

„Татко Андреев“, така студентите са го наричали помежду си, заради отношението му към тях самите, но най-вече към децата.

Проф. д-р Андреев е пример за това какъв трябва да бъде един истински лекар с призвание – не само феноменален професионалист, но и човек, отдал живота си да помага на нуждаещите си. Грижил се е безвъзмездно и за сираците, и за децата на транспортните работници. Проф. Андреев лансира идеята за създаване на млечните кухни. Разкрива десетки здравно-съвещателни станции (първите форми на детските консултации).

Легендарният лекар, чието име носи Детската клиника на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, е и уважаван общественик. Видният лекар Теофил Груев, предлага Иван Андреев за свой наследник на поста Председател на Лекарския съюз в Пловдив.

Андреев е единодушно избран и оглавява дълги години тази ползваща се тогава с голям авторитет организация в периода до 1944 година, когато новата политическа власт сменя ръководството.

На този пост той разгръща огромна здравно-просветителска дейност. Работи и за това всички пловдивски лекари да спазват високи морални стандарти в медицинската професия, както и да се преустанови тяхното нарушаване.

По-късно той е председател на Дома на културата на здравните работници. Заема и длъжността ректор на Народния университет, бил е и заместник-ректор по лечебната, учебна и научна дейност на Медицински университет – Пловдив. Има разностранна научна дейност с много публикации. Бил е републикански консултант по педиатрия.

Андреев е не само лекар с три специалности (детски болести, инфекциозни болести и рентгенология), но художник и скулптор със самостоятелни изложби, както и цигулар.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!