Преди 110 години е открита жп линията Кюстендил – Радомир

Железопътната линия Кюстендил – Радомир е открита на този ден – 26 юли през 1909 г.

Тя е с обща дължина 55 км., ширината на платното е 5 метра. Построени са няколко тунела с обща дължина 1843 метра и 12 големи моста.

Историческа справка:

„През 1906 г. страната излиза от финансовата криза, което дава тласък за стартиране строителството на няколко нови жп линии, една от които е Радомир – Кюстендил (като част от железницата София – Скопие). През май 1905 г. се провеждат два търга за възлагане на строителството на железопътната линия Кюстендил – Радомир – турската граница. При отваряне на офертите се оказва, че най-ниска цена от тримата конкуренти е предложена от Иван Златин, който печели търга.

Договорът за построяване на жп участъка се подписва в София на 24 октомври 1905 г. от министъра на Обществените сгради, пътищата и съобщенията и предприемача Спечелилият търга предприемач Иван П. Златин поема изграждането на линията за 12 377 000 лева и срок на завършване 1 август 1908 г. за участъка Радомир – Кюстендил и една година по-късно за участъка Кюстендил – Гюешево.

loading...

Народното събрание забавя утвърждаването на търга и поради тази причина крайният срок за завършването на първата част от линията е променен на 1 август 1909 г. и съответно една година по-късно за втората част.

Договорният срок е спазен и линията Кюстендил – Радомир – с обща дължина 55 км е открита на 26 юли 1909 г. Тя е с няколко тунела, преминава през живописния Земенски пролом и на няколко места пресича река Струма с железни мостове. През 1909 г. е завършено строителството и на жп гара Кюстендил.

Първият пътнически трен спрял на Кюстендилската гара на 1 март 1909 г., но гарата е открита и осветена чак на 26 юли същата година, а за това важно събитие дошъл и самият министър-председател Александър Малинов и министри от кабинета. По това време кмет на Кюстендил е Стоян И. Цветков. В 11 часа е посрещнат първият пътнически влак на Кюстендилската гара. Дъждовното време не пречи на събралите се около 1000 души да видят дългоочакваната придобивка. Извършен е молебен и водосвет. Речи произнасят министър-председателят и кметът на града.

Строителството е съпътствано с редица трудности, предизвикани от поскъпването на железопътния материал. Привличането сред работниците на сърбомани предизвиква противопоставянето на ВМОРО и те са принудени да напуснат обекта.

Обстановката допълнително се усложнява след обявяването на Независимостта, защото спира за осем месеца вноса на взривни вещества за пробиването на тунелите. Тези проблеми забавят набелязания график особено в участъка по дефилето на р. Бистрица от Кюстендил до Гюешево.

Източник: dariknews.bg

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!