Последователите на Янка войвода били страшилища за турците!

Манастирище е родното място на Янка войвода.

Тя е действала в този край в последните години на осемнадесетия и началото на деветнадесетия век. За нея песни се пеят. Името й е станало легенда. Янка била мургава и стройна девойка. Не се плашела от нищо.

Постъпила в четата на поп Тарапонти и станала хайдутка, а скоро и знаменосец. Когато в едно сражение загинал поп Тарапонти, хайдутите избрали Янка за войвода.

Поробителите се плашели само от името на Янка войвода. Тя кръстосвала с четата си между Цибър и Огоста и мъстяла за обидите и поруганията. Зимувала при верни ятаци в Манастирище, Сърбеница /с.Софрониево/ и Вълчедръм. В едно кръвопролитно сражение с многоброен противник, станало в местността Джаркиното – източно от Вълчедръм, четата е разбита и Янка войвода пада мъртва. Другарите й построили на гроба бял камен паметник. Всяка година на този ден хайдутите идвали в местността Джаркиното, забивали зелено знаме на паметника и чествали Янка.

След гибелта на Янка войвода четата се подновява с други хайдути. За войвода е избран Пенчо от Долна Гноеница /с.Михайлово/. Няколко години след това четата на Пенчо войвода била изненадана от редовна турска войска в местността “Любеново бранище” – между селата Черни връх и Войници, Ломско. В неравен бой загинали повече от половината четници. Останалите се пръснали по разни краища. Иван хайдутина от Сърбеница /с.Софрониево/ се заселил в гр. Видин, а Пенчо войвода емигрирал във Влашко.

loading...

Нечо войвода бил страшилище за турците. Той е роден в село Малорад и действал в този край след янкината загуба. Всяка пролет дружината на Нечо се събирала в гората южно от Малорад и развявала знамето.

Според преданието, веднъж весели девойки от селото отишли да берат гергьовка в гората. Тогава кукувицата кукнала и най-личната мома извикала: “Жив и здрав Нечо у гора зелена”. Войводата я чул и начаса се явил с дружината. Дарил хубавицата с шепа жълтици. От тогава на сетне, когато отивали в гората малорадчанки винаги извиквали: “Жив и здрав Нечо у гора зелена!”. На името на Нечо и сега се нарича изворът- Нечовец и Нечова падина.

Източник: kartanavremeto-vratsa.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!