Подвигът на Стоил войвода

Стоил войвода е един от големите герои на Априлското въстание.

След като прекарва близо десет години като овчар в Добруджа, той се връща в родното си място – Инджекьой и сформира хайдушка чета.

По-късно стига до Гюргево, Румъния и се свързва с българските революционери там. Определен е за помощник на Иларион Драгостинов – войвода на чета във Втори Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание.

Поради провал на организацията в Сливен при обявяване на въстанието Георги Обретенов и Иларион Драгостинов формират малка чета, която се присъединява към дружината на Стоил войвода. Всички въстаници наброяват 72 души и водят тежки сражения с турските потери. Стоил войвода е ранен в битката при с. Нейково на 10 май, а Иларион Драгостинов пада убит.

loading...

На 13 май в местността Съчма чешме, при с. Бинкос, Стоил войвода е заловен от потеря. Заради дръзкия му отказ да върви вързан е обезглавен. Турците занасят главата му, набучена на кол, в с. Близнец.

Днес фондация „Стоил войвода“ всяка година отбелязва Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг. Тържествата маркират пътя на четата на Стоил войвода от местността Кушбунар над Сливен през Котленския балкан до лобното място на четниците край Тунджа. Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг, по дни, трае, колкото в четвърти.

Думите на Стоил войвода са били: „Нека да се съберем на Карандила, на Кушбунар, да дойдат от Ямбол и Карнобат четници, да събера 500-600 човека и тогава да ударя Сливен! Когато овладея Сливен масовото въстание по-лесно ще избухне“.

Източник: nationalgeographic.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!