Печатът на Тервел

Печатът на Тервел, изработен от олово през VIII в. е едно от важните доказателства за съществуването и признаването на независима българска държава от страна на Bизантийската империя. Това го прави толкова значим за българската история.

Според проф. д.и.н. Иван Йорданов, българският учен, посветил изследователската си дейност на печатите на българските владетели, „в печата има много символика, свързана с политиката на българския владетел за укрепване на държавата и присъединяване към нея на огромните маси славяни, живеещи на територията на империята. Върху него ние виждаме не ординарен византийски кесар, а суверенен владетел – кесар – цесар – цар!“.

През 705 г. Хан Тервел е удостоен с високата титла „кесар“ от Византия и е първият чужд владетел, който получава титлата. Тервел се прочува и в цяла Европа, когато през 718 г. предвожданата от него българска армия разбива войската на арабския халифат при Константинопол и спира арабското нашествие в Стария континент.

Оригиналът на печата на Тервел се съхранява в колекцията на Центъра по Византинистика, Дъмбъртън Оукс, филиал на Харвард във Вашингтон (DO 58.106.4932).

loading...

Източник: economic.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!