„От Пирина слиза, мамо, от Пирина слиза, Тодор Александров“

Житейският път на македонския революционер Тодор Александров започва в Щип на 4 март 1881 г., където завършва основно образование, след което учи в българското педагогическо училище в Скопие. През 1897 г. учителствува в Кочани, а след това в родния си град и в Бургас.

Под непосредственото ръководство на Тодор Александров са организирани и извършени атентатите в Щип (ноември 1911 г.) и в Кочани (август 1912 г.), станали един от поводите за избухването на Балканската война 1912-1913 г. Заради активната му дейност в защита на българщината в Пиринския край народът започва да го нарича Пиринския цар.

Тодор Александров е една от последните величави фигури в революционното небе на ВМРО. Заслугите му към Македония и като човек, и като революционен ръководител явно са били достатъчно „видими“, защото са оценени от народа по достойнство, поради което за него са сътворени безброй песни и стихотворения
От няколко песни и варианти на песни, в които се среща името на Тодор Александров, само една песен е посветена конкретно на него. Ето я и нея:
„От Пирина слиза, мамо,
от Пирина слиза,
от Пирина слиза Тодор
Александров.
На гърба си носи, мамо, на
гърба си носи
сива пелерина, мамо, а под
пелерина,
а под пелерина пушка карабина.
В десен джоб си носи, мамо
в десен джоб си носи,
в десен джоб си носи мамо 
писмо македонско.
Във писмото пише, мамо,
във писмото пише,
във писмото пише „Смърт
или свобода“.
Смърт или свобода, мамо,
смърт или свобода,
смърт или свобода за
Македония.“
Този запис на текста на песента е от Белица, но се оказа, че песента е известна в много селища на Пиринския край, което говори за популярността на войводата в този район.

 

Източник: bulgariamakedonia.netdesant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!