Осъм – четвъртата по дължина река в България

Осъм е най-дългата Старопланинска река, приток на река Дунав. Античното име на река Осъм е Асемус, вероятно по названието на римския кастел (крепост), издигнат до устието й. Траките пък я наричали Ноя.

Край Осъм още от древността са възникнали много селища. По долината на реката е минавал най-старият тракийски път през Стара планина. И днес важен автомобилен път – по долината на Осъм през Троянския проход – свързва Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

За начало на река Осъм се приема река Черни Осъм, която извира югозападно от връх Левски, в Троянския Балкан. Северно от град Троян Черни и Бели Осъм се сливат и образуват главната река Осъм, която продължава на север през Предбалкана. При град Ловеч, тя завива на североизток и тече край западните склонове на Деветашкото плато. Тук в стръмния й десен долинен склон е разположена уникалната Деветашка пещера.

Източно от град Левски, река Осъм прави остър завой на северозапад и навлиза в Дунавската равнина, където без да променя посоката си, се влива в река Дунав. Така Осъм описва огромна дъга, изпъкнала на изток. В горното течение на реката долината й има типичен планински облик – силно наклонено, тясно, проломно речно легло, притиснато от високи стръмни долинни склонове, обрасли с хубави букови гори. Реката е бърза, пенлива и кристално бистра. Точно тук, в девствената изворна област на Черни Осъм, е скътан приказно красивият биосферен резерват „Стенето“.

loading...

В Предбалкана реката дълбоко прорязва Микренските и Ловчанските височини. Образува живописна проломна долина с красиви всечени меандри и приема водите на множество красиви карстови извори. Коренно различна е долината на Осъм в Дунавската равнина. Заради малкия наклон, тя е широка (на места до 3 км) и асиметрична – десните долинни склонове са къси и стръмни, силно нарязани от ровини, а левите – полегати и обширни. Реката бавно лъкатуши из плиткото долинно дъно, запълнено с алувиални наслаги, като образува многобройни големи и сложни меандри, подобни на осморки (има предположения, че с тях е свързано името на реката).

Осъм има малко притоци, предимно неголеми реки и къси пресъхващи потоци – бари. Пълноводието на реката е през май-юни, а маловодието – през август-октомври. Често при интензивно топене на снега и поройни пролетни валежи настъпват големи наводнения. Водите в горното течение на реката се използват за електродобив, а в средното и долното – за напояване и за промишлени цели.

Над река Осъм в град Ловеч е единственият покрит мост в България и на Балканския полуостров. Построен е от майстор Кольо Фичето през 1874 г.

Източник: nasamnatam.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!