Орлов мост – емблематичното дело на братя Прошек

Орлов мост е важно, натоварено кръстовище и мост в центъра на град София. Мостът е построен над Перловска река. Името му идва от бронзовите статуи на четерте орли, които са негови символични покровители и защитници. Намира се непосредствено до Националния стадион Васил Левскии и Борисовата градина. След влизането в София от източна посока по Цариградско шосе, мостът е първото кръстовище, чрез което се навлиза в същинския център на града.

Изграждането на Орлов мост е емблематично дело на братя Георги / Иржи / и Богдан / Теодор / Прошек. Мостът е построен през 1891 година, две години след Лъвов мост. По това време главен архитект на София е Адолф Колар. Той, заедно с арх.Вацлав Прошек – братовчед на братя Прошек , проектират и изграждат двата моста. Орлов мост е построен като символ на свободата, тъй като тук за първи път са посрещнати затворниците от Диарбекир, надигали глас против робството.

Металните части са разработени, изляти и доставени от виенската фирма „Рудолф Филип Ваагнер & Биро“ (1891). Изящните изделия на тази фирма украсяват и други софийски архитектурни паметници – Паметника на Васил Левски и оградата на Градската градина, Лъвов мост и Княжеския Дворец (днес Национална художествена галерия).

На обратната страна на банкнотата от 20 лева, 1999 г., са изобразени сградата на Народното събрание и фрагменти от Орлов мост и Лъвов мост – паметници на архитектурата.

loading...

Източник: proshek.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!