Неделишкият манастир „Св. Атанасий Велики“

Неделишкият манастир „Свети Атанасий Велики“ се намира на около километър северно от село Дреатин (до 1949 г. махала на село Неделище). Скътан е сред една от северните гънки на рида Средни дел на Завалска планина, в местността „Раденица”. До манастира води черен път, който се отклонява в дясно от асфалтирания път за Дреатин.

Манастирът „Св. Атанасий“ е най-значимото духовно средище в цялата покрайнина Бурел.

Наличните данни – факти и материали, събрани от проучването на терена на манастира и околността, дават сведения за изчезнало селище и крепост източно на 150 м от него. Останките и парчетата от битова и строителна керамика ги датират от IV –VI в. и XII – XIV в. Некрополът западно от тях е бил устройствено свързан с крепостта и селището, които в края на XIV в. видимо са споделили участта на Втората Българска държава.Съдейки по керамичния материал, за начало на застрояване на манастира специалистите определят XVI в. Ядро на обителта става възстановеният гробищен храм. По-късно южно от него са изградени жилищни и стопански сгради, коiто са определили обширното дворно пространство на манастира. Некрополът северно от храма продължава да служи на местното население до наши дни. На това място сега е гробището на отделилото се с. Дреатин.

През османското робство манастирът е бил многократно разрушаван от турските поробители и съответно отново съграждан от родолюбивото българско население. Последното възстановяване на обителта датира от 1832 г. В сегашния си вид манастирският храм „Св. Атанасий” е построен през 1846 г., когато софийски митрополит е бил гръцкият владика Макарий. Възобновяването на манастира е извършено с помощта и средствата на българите от цялата покрайнина.

loading...

С построяването на църквата е свързано името на видния и енергичен бурелец Кало чорбаджия от с. Габер, живял през първата половина на XIX в. На неговото голямо влияние пред турците и в целия Бурел се дължи изграждането на този първи бурелски храм. Към манастирския комплекс е имало магерница, странноприемница, стопански и жилищни постройки и училище. Последното било открито през 1852 г. и в него се подготвяли учители и свещеници за околните села. Впоследствие килийното училище е преустроено в класно. То се запазва, като такова до средата на XX век, когато е построена прогимназия в село Габер, находяща се на около десетина километра от манастира.

Днес малкото сведения за Неделишкия манастир черпим от останалите по стените на храма ктиторски надписи. Над централната част на входната вратата от юг се чете: „димитрия магеръ от неделища“.

Вдясно от входа има надпис:

„1848’да се знае кога започея манастиръ да праве перви кала титоръ чорбаджия от габеръ и сава егуменъ от сарбиу и стоянъ епитропъ от ново село заради душу“.

Споменатият сърбин Сава е първият игумен на манастира.

Духовни лица в манастира е имало до 1959 год., когато, поради непосредствената си близост до българо-югославската граница, обителта попада в района на Първа гранична зона и достъпът до нея ограничен. След кончината на последния монах в манастира се разпореждат хора, отглеждащи домашни животни, а прилежащите му сгради биват използвани за обори.

На 28.1.1971 г. храмът „Св. Атанасий Александрийски“ е обявен за паметник на културата с архитектурно-художествено значение.

В средата на 90-те години на миналия век манастира е изоставен окончателно. Тогава храмът е ограбен, повечето от стенописите в открития притвор – обезобразени и осквернени, а делото на Кало чорбаджия, сърбина Сава и епитропа Стоян поругано. Нищо не е могло да спре престъпниците, които са прониквали през разбития, с извадени железни пръчкн прозорец на олтарната апсида. Не е пожален дори гробът на свещеник Рангел – йерей Антин, починал през 1865 г. и погребан до олтарната апсида. Гробът е разкопан, а костите на отеца разхвърляни.

До 2014 г. Неделишкият манастир се намира в изключително окаяно състояние и е заплашен да бъде напълно унищожен. През 2012 г. община Драгоман получава европейско финансиране (по Мярка 322 – “Обновяване и развитие на населените места”) за проект за цялостна реставрация на манастира. Изпълнението на проекта е завършено в края на лятото на 2015 г. Обновлението на Неделишки манастир е официално отбелязано на 10.10.2015г. с отслужване на Светата литургия от Бранитски епископ Григорий – Викарен епископ на Софийска Света Митрополия. Не след дълго в обителта е въдворен свещенослужител – йеромонах Макарий. Така, след десетилетия на духовна пустотта, в манастира отново струи Божието слово.

Източник: svetimesta.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!