На 9 май църквата отбелязва Събор на св. Новоселски мъченици!

На 9 май църквата отбелязва Събор на св. Новоселски мъченици!

Новоселските мъченици са изкланите от турците беззащитни българи християни по време на клането на 9 май 1876 г. в новоселския манастир “Света Троица” в град Априлци.

Костите им са погребани там.

Броени дни преди мъченичеството на Новоселските мъченици, в манастира пристигат войводата на Габровското въстание Цанко Дюстабанов и неговите четници.

loading...

На 9 май всяка година църквата ни, както и останалите православни църкви, отслужват свети литургии, в които се споменават загиналите:

  • свещеници Никола Барбулов и Георги Дългодрейски;
  • монахините Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина, Калиста и Катерина;
  • мирянката Сусана Чорбаджиева.

Те, заедно с жертвите от Баташкото клане, са канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011 г. с решение на Светия синод на БПЦ.

На 30 май 2011 г. в Санкт-Петербург под председателството на Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия Светият Синод на Руската Православна Църква изляза с решение имената на свещеномъчениците Петър и Нейчо, мъченик Трендафил, Йоан, Илий и останалите Баташки мъченици да бъдат включени в месецослова на Руската православна църква, а тяхната памет да се чества на 4 (17) май. Имената на свещеномъчениците Николай и Георги, мъчениците Сусана и другите Новоселски мъченици също да бъдат включени в месецослова на РПЦ и тяхната памет ще се чества на 26 април (9 май).

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!