На 6 септември 1985 г. е открит Паметникът на Съединението в Пловдив

На 6 септември 1985 г. е открит Паметникът на Съединението в Пловдив!

1885-та година е увенчана с едно от най-значимите събития в българската история – Съединението на Северна и Южна България. То става възможно 7 години след Освобождението на страната от османска власт.

Въпреки ролята на Пловдив в борбата за национално обединение, монумент на Съединението на едноименния градски площад е издигнат един век след паметното събитие.

Паметникът на Съединението представлява внушителна 12-метрова фигура, дело на скулптора Величко Минеков. Издигнат е през 1985 г. и олицетворява съединението на България. Двете разперени крила на птица символизират единството на двете принудително разделени части на страната в годините от 1878 до 1885.

В Златния фонд на Българското национално радио откриваме запис от откриването на Паметникът на Съединението на 6 септември 1985 година. Думите са на Тодор Живков, председател на Държавния съвет и генерален секретар на ЦК на БКП:

loading...

„Другари и другарки, с голямо вълнение изпълнявам поръчението на Държавния съвет на Народна република България да открия тук, в древния град Пловдив, изградения паметник по случай 100 години от обединяването на Княжество България с Източна Румелия. Този паметник е израз на благодарност към тия, които с огромен патриотичен жар и възрожденски дух дадоха най-скъпото – живота си, за победата на Съединението. Вечна слава на тия героични чеда на нашия народ, които със слово и меч осъществиха Съединението.“

Днес, когато се върнем назад в 1885 година и прочетем още веднъж страниците на историята, можем и вероятно трябва за пореден път да си припомним, че Петко Каравелов, княз Александър Батенберг и членовете на революционния комитет са имали различни представи за Съединението. Това обаче не им пречи те да се обединят в името на този национален идеал, без да търсят изгода или да съперничат помежду си. Това трябва да опитаме да сторим и ние, техните наследници, и да не омаловажаваме постигнатото от тях.

Източник: bnr.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!