На 27 декември църквата почита паметта на Св. Теодор Начертани!

Св. Теодор Начертани бил родом от Палестина – от Бога дадената земя на Авраамовото наследство, от която излезли много пророци и патриарси, и Сам Спасителят в плът ходил из нея. Тя дала на света и светилници на вярата и стълпове на благочестието като преподобните св. Теодор Начертани и неговия брат св. Теофан Начертани.

Братята получили отлично образование и се увличали много от философията. В стремежа си към богопознание те се усамотили в Лаврата на св. Сава Освещени (виж също житие на св. преподобни Сава Освещени). Тук преп. Теофан получил монашеско пострижение, а след няколко години станал презвитер. В манастира се поминал и техният баща – презвитер Йона.

Като защитници на иконопочитанието, те изтърпели заточение, глад и жестоки изтезания.

Иерусалимският патриарх в Константинопол ги изпратил да изобличат императора-иконоборец Лъв Арменец (813-820). По-късно изобличавали и императорите Михаил Валвос (царувал 820-829) и Теофил (царувал 829–842 г.).

loading...

По заповед на Теофил начертали с нажежени игли оскърбителни стихове по лицата на изповедниците, чак до веждите им. Затова светите Теодор и Теофан са наречени „Начертани“. „Пиши каквото искаш, пред Страшния съд ще прочетеш писанието си“, говорили на императора мъжествените братя.

От този земен живот св. Теодор Начертани се преселил при Господа в 840 година и след много страдалчески подвизи сега блаженства в небесните обители. Теодор затворили в тъмница, където се и споминал (ок. 833 година), а Теофан изпратили на заточение. Когато иконопочитанието било възстановено, преп. Теофан бил върнат от заточение и ръкоположен за епископ на гр. Никея.

Паметта на св. Теодор Начертани, църквата чества на 27 декември, денят на Св. Стефан!

Източник: pravoslavieto.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.