На 27 август църквата почита Св. Фанурий!

На 27 август във всички гръцки църкви домакините носят необичайни за нас обредни пити – т. нар. „фануропита“, посветена на светеца Св. Фанурий.

Почти няма семейство, което да не приготвя ароматния сладък хляб, посветен на този почти неизвестен за нас светец.

Неговият празник в Гърция е толкова популярен, колкото и Гергьовден. Гърците вярват, че този светец помага за намирането на всичко необходимо за човешкия живот – от изгубени вещи до намирането на добра снаха или зет.

Вярата им е свързана и с етимологията на името на светеца, което означава „откриващ“, „правещ явно“. Народната памет свързва с името му извършването на много чудеса.

За живота на този светец не е известно нищо. В изворите до 14 в. не се среща информация за него. През 14 в. на о. Родос, при разкопаване на останки от стара сграда, е открит малък храм със запазени останки от икони и стенописи.

loading...

Там е открита икона с житийни сцени на „св. Фано“, от които се разбира, че той е бил раннохристиянски мъченик – името Фанурий му дава местният митрополит на Родос, обявявайки за откриването на иконата.

По време на османската власт култът към св. Фанурий нараства неимоверно и се разпространява в цяла Гърция.

Сладката постна пита „фануропита“ се приготвя от домакините не само за празника на светеца, но и при молебени към мъченика, които гърците често отслужват за разрешаване на различни житейски проблеми.

Източник: dveri.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!