На 24 октомври 1872 г. е арестуван Димитър Общи!

На днешната дата 24 октомври през 1872 г. е арестуван Димитър Общи!

На 24 октомври 1872 г., по-малко от месец след извършването на Арабаконашки обир, след полицейско преследване и предателство, в село Чериково е заловен главният инициатор на атаката срещу турската хазна – Димитър Общи.

Организацията на обира Общи прави заедно с Тетевенския частен революционен комитет. На 22 септември 1872 г. се ограбва турската пощенска кола, пренасяща данъчните постъпления от Ботевград към Тетевен. В ръцете на съзаклятниците попадат 125 000 гроша, с които се предвижда да бъде закупено оръжие за организацията. Макар обирът да е успешен, се превръща в провал, тъй като много от участниците са заловени, включително и самият Общи.

Той е изправен пред Софийската извънредна следствена комисия. Подведен от огромното си самомнение, иска да говори със султана. Дава показания и навярно воден от надеждата, че ще успее да даде политически характер на процеса, прави сериозни разкрития. Прилага „тактиката на множеството“. Разкрива Васил Левски и комитетите в района Ловеч-Тетевен-Орхание-София. Изброява двадесет и две селища с действащи комитети или единични съмишленици.

Осъден е на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 10 януари 1873 г. в град София.

loading...

Източник: marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!