На 23 януари църквата почита Св. Павлин Нолански!

На днешния ден 23 януари Православната църква почита Св. Павлин Нолански (353-431).

Св. Павлин Нолански известен и като Павлин Милостиви и Павлин от Нола (пълно име Понтий Меропий Аниций Паулинус, на латински: Pontius Meropius Anicius Paulinus) е християнски светец и писател, епископ на Нола (409 – 431).

Католическата църква почита паметта му на 22 юни, Източноправославните църкви – на 23 януари.

Днешният православен християнин просто не може да си представи празнична литургия без камбанен звън. Наистина отначало биенето на камбани не присъства в християнското богослужение.

Съвсем разбираемо – в продължение на три вeка вярата е била преследвана и е било равносилно на самоубийство гръмко да оповестяват своето местонахождение. Но през 313 г. християнството става официално вероизповедание в Римската империя. И само след още няколко десетилетия отеква първият камбанен звън.

loading...

За „баща“ на църковните камбани се смята Св. Павлин Нолански. Според преданието идеята му дошла, докато съзерцавал полското цвете, известно с името камбанка. И наредил на местните майстори да отлеят такава форма от бронз.

Разбира се, никой не приписва на св. Павлин, че е измислил камбаната като форма. С малки и големи камбани и звънци много други народи и днес гонят злите духове в съответствие със своите религиозни вярвания. Но на епископа на Нола е заслугата за Църквата, че призивното пеене на бронза се превръща в знак и символ на един християнски храм.

Източник: posredniknews.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!