На 23 октомври 1915 г. по време на Биткатa за Морава е превзет град Ниш!

Нишката операция, известна и като Битката за Морава се състои от 14 октомври до 9 ноември 1915 година. Тогава България се включва в Първата световна война на страната на Централните сили и напада Сърбия.

Поради лошите климатични условия и непроходимия терен, в началото българското настъпление е забавено. Въпреки отчаяната съпротива на сръбските части, България прави пробив само след 10 дни при Пирот и сърбите отстъпват към Тимок. Първа българска армия продължава да ги преследва и след пробива.

На 23 октомври 1915 година с фронтална атака и боен вик „На нож“ на Девета плевенска дивизия е превзет Ниш, което предизвиква небивал ентусиазъм сред българскотo общество, тъй като по време на Сръбско-българската война , по-нататъшния устрем на Българската армия, след превземането на Пирот, е спрян от австроунгарски ултиматум.

Битката за Морава продължава 27 дни и българските сили нахлуват в дълбочина от 90 км. Сърбите губят 6 000 войници, 60 оръдия и голям брой военно оборудване.

loading...

Източник: teenproblem.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!