На 20 май църквата почита Св. Лидия!

На 20 май църквата почита Св. Лидия!

Св. Лидия е първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори свети Павел по време на мисията си в нейния град.

Така заедно с цялото си семейство жената се обърнала във вярата, като Лидия приела свети Павел да живее в дома им.

Лидия е името на кралство в древна Месопотамия (1200 г. пр.н.е. – 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез.

Първата жена, наречена Лидия, е тази християнска мъченица от I в, но според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка, т.е. родом от Лидия.

loading...

Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат „лидийци“ до доста по-късно.

Денят на Св. мъченица Лидия е 23 маpт. Празнува имен ден и на 20 май – денят на св. Лидия, който е отбелязан в календара на Св. Синод.

В Северна Гърция има селище с това име и близо до него – прекрасен храм и манастир, носещи името на светицата и построени в нейна чест, изографисани от сръбски зограф.

Разминаването за деня на св. Лидия вероятно идва от разликите в католическия и православния календар. На иконатата й личи колко красива е тя – излъчва толкова смиреност и нежност.

Източник: desant.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!