На 2 юни 1905 г. загива войводата Иван Тодев!

Иван Тодев, известен като Иван Капитанов, Белял Чауш или Хаджията, е български революционер и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Иван Тодоров Тодев е роден през 1877 година в село Смол, Гевгелийско (днес Микро Дасос, Гърция). Влиза във ВМОРО под влиянието на Гоце Делчев. Първоначално изпълнява терористични задачи.

По заповед на Окръжния комитет убива агент на властта на име Белял Чауш и оттогава му остава такъв прякор. По-късно става войвода в Горноджумайско, а от 1905 година е околийски струмишки войвода на ВМОРО.

На 2 юни 1905 година, близо до село Едрениково, Струмишко четата му от 9 души е предадена и обградена. След цял ден битка при опита за пробив загиват войводата и трима четници.

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!