На 15 октомври църквата почита Преп. Евтимий Нови!

Преп. Евтимий Нови, в света наричан Никита, бил роден през 824 година в селището Опсо, близо до град Анкира в Галатия.

Родителите му, Епифаний и Анна, били богати, но много благочестиви.Когато бил на седем години, баща му починал. На грижите на майка му освен него останали още две дъщери – Мария и Епифания. Скоро Никита, който бил твърде разумен за възрастта си, станал ревностен помощник на майка си във всички нейни грижи за дома и семейството.

Подчинявайки се на постановленията за военна служба, майката на Никита трябвало да го запише във воинските списъци. Престарялата жена желаела да облекчи задълженията си по дома и побързала да му избере достойна невеста. По Божия промисъл скоро тя намерила разумна и скромна девица, на име Ефросиния, дъщеря на богати и славни родители, и Никита се съчетал в брак с нея. Скоро Бог благословил брачния им съюз с раждането на дъщеря, наречена в светото кръщение Анастасия.

След това Никита, който сметнал раждането на детето за достатъчно утешение за майка си и съпругата си, решил да остави семейството си и да се посвети изцяло на служението на Бога по монашеския път. Като оправдание за решението му послужило и това, че омъжената му сестра Мария живеела в бащиния им дом и можела да остане в помощ на майка им.

Заради благочестивия си живот свети Преп. Евтимий се сподобил с дара на прозорливостта и чудотворството. Починал почти безболезнено на 15 октомври 889 година на така наречения Свещен остров.’

loading...

Източник: zarata.info

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!