На 12 декември 1941 г. – България обявява война на Великобритания и САЩ

На 12 декември 1941 г. – България обявява война на Великобритания и САЩ

На 12 декември 1941 г. правителствата на Германия и Италия изпращат декларация до посланиците си в София с настояване българското правителство да обяви война на Великобритания и САЩ.

На следващия ден Българското народно събрание се събира на извънредно заседание и обявява война. Втората световна започва. Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби над страната ни. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.

Малцина българи днес знаят, че изразът играчка-плачка идва от американско-английските бомбардировки над България, когато самолетите изсипват над земите ни кукли, химикалки, часовници и други примамливи за децата вещи. Водени от любопитство и желание да притежават нещо ново, малчуганите бързо са примамени. Част от играчките обаче се взривяват в ръцете им.

loading...

Тогава родителите съветвали хлапетата да не пипат предмети, които изглеждат прекалено лъскави. Ражда се изразът: „Внимавай да не стане от играчка-плачка!“.

Източник: arhiv.marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.