На 10 октомври 1977 г. е открита Националната гимназия за древни езици и култури!

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ (съкратено НГДЕК) е национална българска класическа гимназия, открита на 10 октомври 1977 г. в София от Комитета за култура благодарение на застъпничеството на покойните вече Людмила Живкова и проф. Александър Фол.

Пръв неин директор е Гергина Тончева (от 10 октомври 1977 г. до 8 ноември 2010 г.). След пенсионирането ѝ на 8 ноември 2010 г. Министерството на културата назначава за директор Силвия Бакърджиева, дотогавашна преподавателка по старогръцки език и помощник-директорка по учебната дейност в гимназията. След излизането ѝ в майчинство през 2012 г. на нейно място е назначена Мариела Папазова, дотогавашна преподавателка по история, сестра на баскетболния треньор Тити Папазов. От 2015 г. Папазова е избрана за постоянен директор на Класическата гимназия.

Гимназията има статут на лицей към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с решение на Академичния съвет на СУ от 7 декември 1994 г.

В гимназията се изучават разширено древните езици латински, старогръцки и старобългарски език, литература, история, история на културата и философия, а така също съвременни езици, като френски, немски, английски, новогръцки, руски, испански и италиански език.

Курсът на обучение е 5-годишен от 8. до 12. клас и протича в 2 степени – гимназиална и лицейна. Първата степен (от 8. до 10. клас) включва обучение по хуманитарни и общообразователни дисциплини със засилено изучаване на езици – древни и съвременни.

loading...

Във втората степен (11. и 12. клас) се изучават само специални и профилиращи дисциплини. Възможните профили за избор от учениците са „Латинистика“ с латински и италиански език; „Грецистика“ със старогръцки и новогръцки език; „Западен език“ (избор между френски, немски и английски); „Българистика“ (български език и литература); „Старобългаристика“ със старобългарски и руски език; „Природни науки“ (физика, химия и биология); „Философия и културология“ и „История и цивилизация“.

В Националната гимназия за древни езици и култури се провеждат и много извънкласни дейности. Училищните хорове (мъжки и девически), създадени и ръководени дълги години от Людмила Добринова, всяка година са канени да изнасят концерти на престижни фестивали в страната и чужбина. Дейността на проф. Добринова продължава и развива учителят по музика Даниел Иванов. При достатъчно желаещи ученици след часовете се изнасят беседи върху теми, изучавани в гимназията. Често в гимназията гостуват някогашни нейни възпитаници или други известни личности, които също изнасят лекции.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.