Найден Дринов – революционер и родолюбец

За видния наш историк, просветен деец и държавник Марин Дринов (1838 — 1906 г.) е написано и публикувано достатъчно през годините. Знае се, че по негова инициатива София е обявена за столица на новоосвободената ни държава, както и инициативата за създаването на Народната ни библиотека. Известни и в чужбина са трудовете му по история, езикознание, фолклор и етнография.

По-оскъдни са сведенията за другия му брат Найден Дринов. Той също е роден в Панагюрище и тук завършва основното си образование. Още съвсем млад открива своя кантора за търгуване с вълнени изделия и особено със шаяци – така нужни и за турската държава.

След запознаването си със Апостола Левски във връзка с основаването на местен революционен комитет Найден в скоро време се очертава като „най-видният революционер по тези места!” Сам Бенковски го смята за фанатично верен на делото и му поверява важен пост: отговорник за комитетската кореспонденция в целия окръг, както и личната си такава. За целта Найден Дринов имал тайно скривалище в дома си и тук често отсядали хора на делото.

Малко известно е, че този родолюбец е бил в състава на тайната полиция, която денонощно обикаляла и строго проверявала хората, които са идвали отвън в Панагюрище. В оставените от него записки има ярки примери на лична саможертва по един или друг проблем с турската местна власт. И още: Найден отговарял и за боеспособността на младежта и мъжете. В записките си пише: „всекидневно момчетата излизаха на обучение, нишанеха със своите пушки по кърищата. Особено това ставаше в Кривчовата ливада (един уединен кът), в която ливада старите върби и други овощни дървета бяха нашарени с куршуми!”

loading...

Марин и Найден са имали още един брат на име Пею Дринов.

Георги ЦОЕВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.