Надписът от Василика

Надписът от Василика e старобългарски каменен надпис, най-вероятно на кавхана Исбул на хан Маламир.

Открит е в Царево село (дн. Василика южно от Солун на самия Халкидически полуостров, недалеч от града и планината Хортач

Представлява запазен във фрагменти днес кратък български държавно-военен надпис на гръцки език от 831-852 г., добре врязан с нееднакви букви и неравни редове на гладка мраморна църковна колона с височина 1,1 м и диаметър 35 см.

Открит е през 1914 г. в началото на Първата световна война от французин, който снема отпечатък от него, публикуван през 1979 г.. Впоследствие е подробно изследван и публикуван от Веселин Бешевлиев

В началото на надписа се посочва името на Маламир – хан на България (831-836), на 4-ия ред се чете името на град Солун, а на 6-ия ред – на кавхан Исбул. Разчетения и преведен текст е следният:

loading...

„ … от бога владетеля…
… при Маламир от бога владетел
…боилът кулубър…
… в Солун
… моите братя българите
… Исбул капханът


Споменаването на Маламир като владетел в началото е показателно, защото дошлият след него Пресиян (836-852) е син на Звиница, Маламир не е негов баща и името на Пресиян го няма в надписа, това дава основания да не се изключва надписът да се атрибутира по-скоро именно към Маламир.

Интересен е записът „моите братя българите“, който навежда на среща с българите на Кубер, които Тервел в Мадарския надпис нарича „моите чичовци в Солунско“ и които тогава са живеели при планината Хортач,има и съобщение на продължителя на Георги Монах (Извори IX 156, Moravcsik, Studia 206, 34—35):

„Когато Михаил българинът излезе на поход срещу Солун…“

Кой е този Михаил, предприел поход срещу Солун във времето на византийския император Теофил (829 – 842)? Явно не е покръстителят княз Борис I Михаил, приел такова име чак в 865 г., и започнал управлението си цели 3 години след това на императора Теофил. Забележително е, че надписът на българския хан не от север или изток, както може да се очаква, а южно от Солун, само на 17 км от него.

Надписът явно увековечава похода на българския кавхан, който вече се е установил в самите южни предградия на най-значимия след столицата град на Византийската империя.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!