Мария хайдутка се присъединила към четата на своя баща, войводата Кара Стоян!

Мария хайдутка е родена около 1844 г. в Белоградчишко.

Дъщеря е на хайдушкия войвода Кара Стоян (първата четвърт на ХІХ в. – след 1862 г.) от Белоградчишкото с. Орешец (днес почти напълно обезлюдено). Той действа с голяма чета в Западна и Северозападна България. Когато израства Мария се присъединява към дружината на баща си и хайдутства заедно с него през втората половина на ХІХ в.

Четата на Кара Стоян се споменава в изследванията на Димитър Маринов за народноосвободителните борби и движения на българите в Северозападна България, където авторът визира тази и останалите други чети в региона (на Иван от с. Лехчево, на Точо войвода от Чипровци и др.) като типично „хайдушки чети”.

Схващането на Димитър Маринов обаче се отрича от юриста и историка проф. Петър Ив. Чолов. Той поставя въпросните чети на съвсем различно класификационно ниво, разглеждайки ги като „народни”, „доброволчески” и дори „революционни” по същността им, поради обстоятелството, че те тръгват и/или се връщат в Сърбия „винаги във връзка с политическите движения и въстания в тези области на България през посочения период.”

В подкрепа на горното твърдение е и фактът, че през 1862 г. Кара Стоян се включва с дружината си в Първата българска легия на Раковски в Белград. Няма категорични данни, които да намекват, че тогава той се разделя с дъщеря си и не я взима със себе си в легията. Някъде след тази година се отнася смъртта и на двамата.

loading...

Предвид изложеното, Мария хайдутка може да се смята за една от последните български хайдутки, както и за една от първите българки, включили се с оръжие в ръка във вече организираното революционно движение на народа ни.

Източник: traditsia.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.