Лясковски манастир Св. св. Петър и Павел

Лясковски манастир Св. св. Петър и Павел бил съграден от братята Асен и Петър като благодарност за божията подкрепа след освобождаването на България от византийците на мястото на крепостта, където подготвили въстанието (1185 г.).

След падането на България под османска власт манастирът бил неколкократно разрушаван и възстановяван.

През 18 в. славата му толкова нараснала, че руският цар Петър Велики му дарил позлатено Евангелие. Манастирът активно участвал в национално-освободителните борби на българите.

През 1700 г. тук било подготвено Мариното въстание, организирано от търновската вдовица Мара и водено от сина й Стоян и от Мирчо войвода. Игуменът на манастира – Софроний, също участвал в съзаклятието.

loading...

През 1856 г. капитан Дядо Никола събрал в манастира чета с намерение да предизвика въстание и да принуди султана да проведе обещаните реформи за подобряване на положението на християните в империята.

През 70-те години на 19 в. отново тук Левски основал революционен комитет и редовно нощувал в манастира при обиколките си из страната. В обителта отсядали просветители и революционери – Матей Преображенски, Христо Иванов, Бачо Киро.

През 1874 г. епископ Иларион Макариополски открил в манастира първото висше духовно училище.

Ректор бил Недьо Жеков, а управител – възрожденският писател Васил Друмев. Училището съществувало до 1885 г. и е предшественик на Духовната семинария.

След Освобождението (1878 г.) в манастира било открито първото сиропиталище за пострадали по време на Руско-турската война, ръководено от писателя Добри Войников.

Източник: nasamnatam.com

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!