Личност реална и легендарна: Дельо Войвода

Възпят в прочутата народна песен, Дельо Войвода е живял в края на седемнайсети и началото на осемнайсети век.

Роден е в Беловидово (днешен Златоград). Действа с чета в Централни Родопи. Най-известен е с дейността си против насилственото ислямизиране на родопските българи.

През 1720 година е начело на обединените хайдушки дружини, които нападат село Райково (днес квартал на Смолян), за да отмъстят за убийството на 200 райковчани, отказали да приемат исляма.

Дельо хайдутин е споменат в „Исторически бележник“, документ от XVIII в. със спорна автентичност.

Според преданието „Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече“.
Убиват го обаче с куршум, отлят от откраднато от самия него сребро, разказва легендата.

loading...

Според нея турците откраднали от Дельо сребърна пара, от която направили куршум и го простреляли от засада.

По време не султанска амнистия войводата отишъл при една скала, където обичал да седи от детските си години, въпреки че любимата му Гюлсюме го предупредила за клопката.

Пронизали го от десния бряг на Голяма река. Там днес има паметна плоча.

Според друга легенда възрастна жена, заставена от враговете на Дельо, измолила от него сребърна пара, от която излели куршум. Устроили му засада, при която вторият изстрел се оказал смъртоносен.

Скалата, на която е убит, е известна като Дельовия камък. Казват, че всеки петък камъкът се покрива с кървава роса.

История за смелостта на войводата пък описва как Кюрт ага, като владеел планините на север от Ксанти, видял Дельо какъв е юнак и го повикал да му стане баш гавазин и да командва военната му дружина.

Когато войводата отишъл при него, онзи поискал да го изпита дали е толкова сръчен и силен, колкото го хвалят. Довели му едно магаре, което пасяло наоколо. Кюрт ага му рекъл: „Я сега да видим как с един удар на сабята ще му отсечеш главата.“

Войводата замахнал, но магарето останало да си стои неподвижно. Всички наоколо се разсмели. Дельо ги изгледал, засукал мустака си и с крак бутнал хълбока на добичето. Двете половини на магарето се разделили – той го бил разсякъл през гърба и корема.
Евтим Ушев, краевед и изследовател, пази снимка на стена от къща, която се смята, че е била на самия хайдутин. Тя обаче е срутена преди години.

Легендарният Дельо Войвода е тачен не само заради героизма си, но и заради трагичната си любов.

Дельо Войвода се влюбва в българомохамеданката Гюлсюме. Турците я измъчват, за да го предаде, но тя остава вярна на любовта си към него, въпреки че не е възможно да бъдат заедно.

Дельо Хайдутин е възпят в около 30, най-известна е литналата в космоса песен на Валя Балканска.

Източник: balgari.bg

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!