Легендата за Бяла Стана и крепостта Урдовиза

Полуостров Урдовиза част от територията на днешен Китен.

Там археолозите се натъкват на останки на древно селище от тракийско време и на останките на крепост от 5 век, която явно е била запазена и до 15 век, когато областта пада под турско робство. За крепостта Урдовиза, чието име В. Бешевлиев твърди, че произхожда от тракийската дума „виза“ – „град“, днес местните хора разказват интересна легенда.

През 15 век, когато османлиите настъпвали на българска територия, отбраната на крепостта Урдовиза била поета от красива жена с името Бяла Стана. Защитниците на крепостта отбили няколко атаки на турците, които понесли значителни загуби.

Тогава турският султан и предложил да се ожени за Бяла Стана, а крепостта да бъде призната за нейна зестра. Хитър ход на султана, който по този начин хем признава храбростта на местните защитници, хем оповестява, че тази земя вече е негова.

Бяла Стана се съгласила, но поставила условие прилежащата на Урдовиза земя в Странджа да бъде свободна земя. Султанът се съгласил свободна зона да бъде тази земя, която от изгрев до залез слънце може да обиколи един конник.

loading...

Бяла Стана, обаче, освен хубава била и хитра. Тя разставила из Странджа няколко коня, които ездачът сменял. Последният кон рухнал от изтощение в залива пред Китен и той бил наречен в чест на коня Атлиман /Залива на коня/. Така била заградена огромна територия със 17 села. Султанът спазил обещанието си и областта, наречена Хасекия /Царска област/, съществувала до 1834 г.

Урдовиза изчезнала през 17 век, когато населението на много крайбрежни селища се оттеглило в планината поради пиратските нападения на руските казаци. Легендата обаче и до днес разказва за храбрата Бяла Стана и нейната находчивост.

Източник: rodenkrai.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!