Красивото село Чавдар в Златишко-Пирдопската котловина

Чавдар е село в Западна България. То е център и единствено населено място в Община Чавдар, Софийска област.

Община Чавдар се намира в Златишко-Пирдопската котловина. Състои се само от едно населено място – с. Чавдар. Тя е най-малката община в Република България, разположена в подножието на Стара планина. Намира се на около 70 километра от столицата София. В съседство е с градовете Златица и Пирдоп.

До 1899 година селото се казва Коланларе, след което е преименувано на Радославово. От 5 януари 1946 година носи името Чавдар.

Още в праисторията тези места са заселени от хората.Те разполагат къщите си в близост до река Тополница, откъдето черпели необходимата им за битови нужди вода.В селищната могила край р. Тополница е открито многослойното раннонеолитно селище Чавдар изохронно на Караново I и II – 6200 г. пр. Хр. с каменни оръдия на труда и уникална рисуваната керамика.

То и подобното в Кремиковци определят „Ранно неолитната култура Кремиковци–Чавдар” – най-ранната неолитна култура в Софийското поле и в Подбалканската котловина изиграла съществена роля в изграждане на праисторическата периодизация. По време на разкопки е открит и меч от селото от IV век пр. Хр., Намерени са и множество глинени съдове и монети от по-късни епохи. Находките се съхраняват в Археологическия институт с музей при БАН в София и в историческия музей в гр. Пирдоп.

loading...

Интересна забележителност близо до село Чавдар е природният феномен „Казаните“. „Казаните“ са обявени за природна забележителност през 1970 година. Разположени са на площ от 1,5 хектара. За тях се тръгва по посока на местността „Бостанлъка“, разположена до река Тополница. Има два начина за стигане до мястото. Единият е по течението на реката, а другият е горски – той е по-предпочитан.

Придвижването може донякъде да стане и с кола. Забележителността се намира в дола „Беререй“ и на устието на „Злото дере“. „Казаните“ 5 водопада, разположени между три огромни скали. Те са свързани верижно чрез големи дупки с диаметър 5 метра. Всяка следваща е по-голяма. Реката се влива от едната в другата.

Водата е падала върху скалите в течение на хиляди години и така са се образували дупки в тях. Поради това мястото се нарича „Казаните“. Водата е ледена и бистра. Край този природен феномен се разпростира буйна растителност.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.